perjantai 24. lokakuuta 2014

Meren eläviä keitossa

Olipa kerran köyhiä, mutta ahkeria kalastajia Marseillesissa. Aamun sarastaessa he palasivat takaisin satamaan. Rankan kalastuksen päätteeksi he erottelivat myyntiin menevät arvokkaat kalat ravintoloihin ja torille. Nälissään olivat kovasti!Kaiken lisäksi kalastajille jäivät pelkästään ns.luiset kalat, jotka eivät myyntiin kelvanneet! Niinpä niistä keiteltiin aamuhämärissä hiljakseen herkullista muhennosta avotulella. Luiset kalat ovat siis rapuja, simpukoita ja vähäpätöiset kalat yms.merenelävät! Lisäksi keittoon tarvittiin yrttejä torilta, purjoa, sipulia, tomaatteja ja selleriä. Lisäksi aina oli mukana vaaleaa leipää ja joku taitava teki aiolia keiton päälle.

Joko arvasit mikä keitto? 

Bouillabaisse!!



Kutsuimme vanhempani syömään tätä maukasta kalakeittoa. Ilmakin oli sopiva, kylmä ja kolea. Nyt kuuma keitto maistuu. Mutsini oli epäileväinen, missä perunat?? Niin, se on ranskalainen rannikon keitto, missä eivät perunat kasva. Toista se on meillä Tyrnävällä!



Chef kertoo, että oikeasti keittoon on aikojen alusta laitettu anisviinaa. No, koska olemme lähes "absolutisteja", laitamme sinne pelkkää fenkolia. Hyvää ruokahalua !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti